Algemene informatie over suiker

Suikervrij ijs is vooral bedoeld voor mensen met suikerziekte (diabetes). Een uitgebalanceerde combinatie van weinig vet en eenvoudige suikers. Ons suikervrije ijs is gemaakt van magere melk en gezoet met een beetje fructose. In de smaken yoghurt, yoghurt-framboos en yoghurt-mango en aardbeien. Daarnaast hebben we ook nog suikervrij ijs op basis van rijstdrank in de smaken: naturel en hazelnoot. Dit ijs is gezoet met een beetje fructose en sorbitol. Het 'suikervrije ijs' is niet bedoeld voor 'dames' die aan de lijn zijn! Er zitten namelijk wel degelijk koolhydraten in.

Koolhydraten (zetmeel en suikers) zijn vooral van belang als energiebron. Ze leveren de energie die nodig is voor alle lichaamsprocessen en dienen als brandstof voor de hersenen. Een gram koolhydraten levert 4 kcal (17 kJ). In een uitgebalanceerde voeding leveren koolhydraten minstens veertig procent van de hoeveelheid energie die een mens dagelijks nodig heeft. De naam koolhydraten is een scheikundige term: ze bestaan uit koolstof en een waterstofverbinding (hydro is de oud-Griekse naam voor water).

Er worden drie soorten onderscheiden

Monosacchariden: bestaan uit één molecuul. Zoals glucose (druivensuiker, dextrose) en fructose (vruchtensuiker). O.a. in fruit en vruchten(sappen).
Disacchariden: deze zijn samengesteld uit twee monosaccharide moleculen: zoals sucrose/saccharose (suiker), o.a. in snoep, koek en gebak. Lactose (melksuiker) in melk, karnemelk, yoghurt en kwark en maltose (moutsuiker).
Polysacchariden: samengesteld uit meerdere monosaccharide-moleculen (meestal glucose). Zoals zetmeel o.a. in brood, aardappelen, rijst, peulvruchten (witte en bruine bonen) en pasta (deegwaren) en glycogeen.

suiker

Eenvoudig en complex

Mono- en disacchariden worden ook wel aangeduid als ‘eenvoudige’ koolhydraten,
terwijl polysachariden ook wel complexe koolhydraten worden genoemd.
Veel voedingsmiddelen bevatten een mengsel van complexe en eenvoudige koolhydraten. Poly- en disacchariden worden voor een klein deel in de mond en voor het grootste deel in de dunne darm gesplitst in monosacchariden, die in de darm worden opgenomen. Via de darmen komen ze in het bloed terecht, waarna ze door het hele lichaam worden vervoerd om te dienen als energiebron voor cellen, met name voor de hersencellen. Uit deze koolhydraten wordt in ons lichaam glucose gevormd. Glucose dient als brandstof om bijvoorbeeld te kunnen lopen, praten en denken. Ieder mens heeft glucose in het bloed. Men noemt dit ook wel bloedsuiker. Bij mensen met diabetes is het bloedglucosegehalte meestal te hoog. Dit betekent niet dat iemand met diabetes geen koolhydraten moet eten. In een evenwichtig samengestelde voeding nemen koolhydraten een belangrijke plaats in.

Diabetes

Diabetes mellitus, ook bekend als suikerziekte, is een chronische stofwisselingsaandoening waarbij het bloedglucosegehalte (bloedsuikergehalte) ontregeld is. De belangrijkste oorzaken zijn een alvleesklier die te weinig insuline maakt (type I) of lichaamscellen die minder gevoelig zijn voor insuline dan normaal (type II). Type I wordt vaak ‘jeugddiabetes’ genoemd omdat deze aandoening meestal ontstaat vóór het dertigste levensjaar. Type II kwam oorspronkelijk vooral voor bij mensen boven de veertig jaar. Door overgewicht komt dit type steeds vaker al op steeds jongere leeftijd voor. Goede voeding, zoals die voor iedereen geldt, dient als uitgangspunt bij diabetes. Ook is het aan te bevelen de koolhydraten goed over de dag te verdelen. Dit is nodig om grote schommelingen van het glucose gehalte in het bloed te voorkomen. Wees matig met vet. Bij diabetes is de kans op het krijgen van hart- en vaataandoeningen verhoogd. In geval van overgewicht heeft een kleine gewichtsvermindering al een gunstig effect op het bloedsuikergehalte.
Daarnaast kan het nodig zijn medicijnen of insuline te gebruiken.

Groetjes en tot ziens in het 'Hart van Someren'!