Algemene informatie over lactose

Lactose

Kinderen of volwassenen die een koemelkallergie hebben kunnen niet tegen de lactose. Lactose is een natuurlijk melksuiker en komt voor in melk en in vele (melk)producten. In zure melkproducten komt minder lactose voor omdat bacteriën de lactose al deels hebben afgebroken. Ook onze beide kinderen kunnen melk niet goed verdragen. Om toch voldoende voedingstoffen binnen te krijgen drinken ze zowel 's morgens als 's middags een beker Yomild limoen van Mona. Dit is een mildzure drink met limoensap. Ze vinden het heerlijk en kunnen dit prima verdragen!

IJs zonder melk of melkproducten hebben wij dagelijks in onze ijsvitrine staan.
Het is gemaakt van pure vruchten of vruchtenpuree, en we voegen alleen suiker, klein beetje vruchtenzuur en een natuurlijk bindmiddel toe. Het ijs is heerlijk fris maar is wel wat zoeter. Soms gaan klanten twijfelen, zo lekker is het en de 'beleving' kan zelfs een beetje romig zijn. Dit komt door de lucht in het ijs. De volgende smaken zijn (bijna) dagelijks aanwezig: citroen, meloen, maracuja, guave, zure matte, frambozen en bosbessen. Heerlijk!

lactose in de melk

Allergie

Ongeveer twee tot zes procent van de kinderen in Nederland heeft een voedsel intolerantie of allergie. Koemelkallergie is de meest voorkomende bij zuigelingen. Bij een voedselallergie is sprake van een ongewenste reactie op voedsel door een abnormale reactie van het immuunsysteem van het lichaam. Koemelkallergie kan net als andere vormen van voedselallergie veel verschillende klachten veroorzaken. Voorbeelden zijn huidklachten, maag- en darmklachten en luchtwegklachten. Ook groeiachterstand en anafylactische shock zijn mogelijke gevolgen van voedselallergie. Kinderen met koemelkallergie kunnen ook allergisch reageren op andere voedingsmiddelen. Lactose moet na consumptie in de dunne darm gesplitst worden door het enzym lactase in kleinere suikers, glucose en galactose. Het lichaam kan alleen deze kleinere suikers opnemen en als energiebron gebruiken. Op het moment dat het enzym lactase niet of onvoldoende aanwezig is, kan de lactose niet worden gesplitst en daardoor niet worden opgenomen in het lichaam. De lactose komt terecht in de dikke darm waar het gaat gisten en kan leiden tot verschijnselen als overmatige gas- en zuurproductie, opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree. Is dit het geval, dan spreken we van lactose-intolerantie. Het optreden van klachten hangt af van de hoeveelheid lactase die nog door de darm wordt aangemaakt en de samenstelling van het voedsel dat je eet.

Erfelijke aanleg

Kinderen met een erfelijke aanleg voor allergie hebben een grotere kans op het ontwikkelen van koemelkallergie dan andere kinderen. Het gaat hierbij om kinderen met minstens één ouder of broertje of zusje met een aangetoonde allergische aandoening zoals hooikoorts, astma of eczeem. Koemelkallergie wordt meestal vastgesteld in het eerste levensjaar. Vaak verdwijnen de klachten als de kinderen ouder worden: iets meer dan de helft van de kinderen met koemelkallergie verdragen koemelk weer rond de eerste verjaardag. De meeste andere kinderen volgen in de daaropvolgende vier jaar. In overleg met de arts moet daarom regelmatig worden geprobeerd of koemelk weer verdragen wordt.
Dit voorkomt onnodige beperkingen in de voeding.

Volwassenen

Bij mensen met een beschadiging van de darmwand, bijvoorbeeld ontstaan door ziekte of een operatie, kan de productie van lactase (tijdelijk) sterk zijn verminderd.
Ook dan kunnen klachten van lactose-intolerantie ontstaan. Bij oudere mensen lijkt de productie van lactase met het toenemen van de leeftijd geleidelijk af te nemen. Hierdoor kan op latere leeftijd lactose-intolerantie ontstaan.

Groetjes en tot ziens in het 'Hart van Someren'!