Algemene informatie over gluten.

Ons softijs en de meeste schepijs smaken zijn gluten-vrij.
In de 'gevulde' schepijs smaken zitten wel gluten.

In onze koekjes, wafeltjes, ijsgebakjes en ijstaarten zitten ook gluten.
Wij letten extra op en scheppen met een schone schep Uw ijsje graag in een bakje.

Glutenintolerantie

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in bepaalde granen. Coeliakie is een aandoening van de dunne darm die het gevolg is van intolerantie voor gluten. Een andere naam voor coeliakie is daarom glutenintolerantie. De gluten in de voeding beschadigen het slijmvlies van de dunne darm zodanig dat deze niet meer optimaal werkt. Dit kan klachten veroorzaken, zoals diarree, buikpijn, vermoeidheid en gewichtsverlies. De ernst van de klachten kan per persoon verschillen. Bij mensen die lijden aan deze chronische darmziekte is een glutenvrij dieet de enige behandeling. Omdat het vermijden van gluten betekent dat bepaalde granen of producten van granen niet meer gegeten mogen worden, is de kans op een tekort aan voedingsstoffen groot. Doorverwijzing naar een diëtist is noodzakelijk.

Symptomen

In een gezonde darm zorgen de darmvlokken ervoor dat voedingsstoffen uit de voeding goed worden opgenomen door het lichaam. Bij coeliakie zijn de darmvlokken beschadigd en soms geheel verdwenen. Door tekorten aan voedingsstoffen kunnen klachten ontstaan zoals een opgezette buik, chronische diarree, buikpijn, bloedarmoede, vermoeidheid, lusteloosheid, gewichtsverlies, botontkalking (osteoporose), tandglazuurafwijkingen en groeiachterstand bij kinderen. Het is ook mogelijk dat door gevoeligheid voor gluten darmafwijkingen ontstaan zónder dat er klachten ontstaan.

gluten

Dieet

Door het nauwkeurig volgen van een glutenvrij dieet kunnen de darmvlokken zich herstellen en nemen de klachten langzamerhand af. Het darmslijmvlies kan zich pas na één of twee jaar geheel herstellen. Omdat de ziekte chronisch is, moet het dieet het hele leven strikt worden gevolgd. Dat is belangrijk omdat niet of onvoldoende behandelde coeliakie een verhoogde kans geeft op darmkanker. De diëtist let er bij het samenstellen van het dieet op dat bepaalde voedingsmiddelen kunnen worden vermeden zonder dat er een tekort aan voedingsstoffen ontstaat.

Gluten

Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut.
Gluten zit ook in alle producten die van deze glutenbevattende graansoorten gemaakt zijn. Er werd altijd gedacht dat haver ook gluten bevat dat het slijmvlies van de dunne darm kan beschadigen. Uit onderzoek is echter gebleken dat dit voor zuivere haver niet geldt. Toch is bij coeliakie beter geen haver te gebruiken. In Nederland is haver te koop dat al is gemengd met tarwe of niet zuiver gescheiden is gebleven van glutenbevattende granen.

Groetjes en tot ziens in het 'Hart van Someren'!