In de meeste ijsjes zitten géén gluten Ook niet in ons softijs. Bij elke ijssmaak hebben wij een kaartje gemaakt waarop aangegeven staat of de betreffende ingrediënten wel of niet aanwezig zijn. In alle koekjes zitten natuurlijk wel gluten. Zeg het maar en wij scheppen het graag voor u in een bakje.
Nogal wat vruchten ijs smaken zijn zonder melk of zonder melkproducten. Frambozen, citroen, maracuja, guave, zure matte en meloen ijs. Dit ijs wordt gemaakt van pure vruchten waar we water, suiker, bindmiddel (pectine) en citroenzuur aan toevoegen. Heerlijk vers! Prima dus voor kinderen met een koemelk en/of lactose allergie. Dit ijs is heerlijk fris en net zo smeuïg en kan zelfs zogenaamd 'romig' smaken! Dit komt door de lucht. En... van lucht word je niet dik. Op alle ijs smaak kaartjes in de vitrine staat op welke allergenen er wel en niet inzitten.
Wij maken ook een suiker arm vanille of yoghurt ijsje. 2% suiker en 7,5% vet. Dit ijs scheppen wij van te voren al in een bekertje. 1 (iets grotere) bol kost € 2,50. Dat ijs is puur en alleen bedoeld voor mensen die geen of nauwelijks suiker mogen. Want, als er geen of minder suiker in het ijs zit... dan moet je er andere 'droge' stoffen instoppen. Dit zijn vaak bindmiddelen en harde vetten. Tja... dat zijn dus de echte caloriebommen!
In een paar smaken ijs zitten kleurstoffen. Niet omdat wij die toevoegen, nee die zitten al in de smaakpasta die wij toevoegen. Frambozen ijs is hartstikke rose. Dat komt omdat er echte frambozen inziten en we voegen alleen maar water, suiker, bindmiddel en zuur toe. Geen melkproducten... en daarom blijft het ijs de felle kleur van het fruit behouden. Deze vruchtensmaken zijn dus ook geschikt voor kinderen met een koemelkallergie.
De romige smaak van ijs komt vaak door de lucht en niet door het vet! Van onze ijsjes word je zo wie zo niet dik! Goede grondstoffen: melk, suiker, vetten en vers fruit, zijn dagelijkse levensbehoeften. Die heb je nodig voor je energie en om te groeien. De echte dikmakers zijn de bindmiddelen en emulgatoren en andere lang houd bare stofjes. Die zitten in ons verse ijs natuurlijk amper want die bakken zijn zo leeg. In een fabrieksijsje daarentegen moet het ijsje van de fabriek naar de groothandel naar de supermarkt in uw karretje, in de auto, in de vriezer, nog eens vriezer in en vriezer uit… en nog eens… en dan moet dat ijsje ook nog lekker smaken terwijl meer dan de helft nota bene lucht is! Deze lucht langdurig 'vasthouden' kan alleen maar met verzadigde (harde) vetten. Dat is dan ook meteen de reden waarom je dus van 'dat ijs' dik wordt! Het ijs van de supermarkt is een stuk goedkoper is dan bij ons: ruim de helft is lucht en dat is nog steeds gratis.
Romig ijs hoeft helemaal niet vet te zijn. In 'waterig' ijs zit (bijna) net zoveel water als in romig ijs. Een lekker 'romig' ijsje ontstaat door de combinatie van de grondstoffen, en de 'fijne' verdeling ervan! Hoe kleiner en fijner de waterdeeltjes, vetbolletjes, suikerkristallen, eiwitcelletjes, en luchtverdeling…. hoe smeuïger en dus 'romiger' het ijsje smaakt! Hoe groter de waterdeeltjes hoe kouder en waterig het ijs smaakt! Brrr. Let eens op het smeltgedrag. Het ligt helemaal niet aan de warmte of het ijsje snel smelt. Ook dit ligt puur aan de samenstelling. Maak je het ijs met de koude of de warme bereiding, (te) veel lucht, goede en pure ingrediënten of alleen maar met een 'kleurtje en een smaakje' en het belangrijkste natuurlijk: Lekker Vers!